Satovi

Zadnje dodani restoran: Lanterna na Dolcu, Opatovina 31

Prehrambena vlakna

Objavljeno 17.04.2010. u Zdravlje i prehrana

Prehrambena vlakna

Mnogi ljudi u potrazi za namirnicama izuzetne kvalitete i pozitivnog djelovanja na organizam kupuju razne proizvode koje rade ‘čuda’ preko noći i još to skupo plaćaju.

 Zanimljivo je da veliku korist dobivamo upravo iz namirnica koje svakodnevno konzumiramo, a bogate su vlaknima.

Ako imate problema sa zatvorom, povišenim kolesterolom ili želite smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, ne trebate kupovati nikakve čudotvorne namirnice. Vlakna se nalaze sa ugljikohidratima bogatim namirnicama.
Prehrambena vlakna se u organizmu ne razgrađuju jer ih naše tijelo ne može probaviti. One u tijelo ulaze i izlaze u istom obliku, a samim time ne daju nikakvu energiju. Vlakna se dijele u dvije skupine: topiva i netopiva i svaka od tih skupina zadužena je za različite pozitivne stvari u organizmu.

Koje namirnice sadrže vlakna?

Namirnice koje sadrže topiva vlakna su: zob, smeđa riža, ječam, zobene pahuljice, raž, voće (posebice jagode, naranče, banane i kruške), te povrće (osobito mrkva, kukuruz i cvjetača). Namirnice koje sadrže netopiva vlakna su: pšenične i kukuruzne mekinje, integralni kruh i žitarice, voće i povrće (osobito krumpir s korom, zelene mahune i brokula).

Kako i na što djeluju prehrambena vlakna?

Istraživanja su dokazala da netopiva vlakna smanjuju rizik od nastanka raka debelog crijeva. Ona pomažu efikasnijem prijenosu otpadnih opasnih tvari kroz probavni sustav, pa se smanjuje vrijeme štetnog djelovanja tih tvari na debelo crijevo.

Topiva prehrambena vlakna vežu se za kolesterol i uklanjaju ga iz organizma, smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvnih žila.

Koliko prehrambenih vlakana vam je potrebno?

Zdrava odrasla osoba bi trebala unijeti 20-35 grama dnevno. Idealna količina za djecu od 3-18 godina je broj njihovih godina uvećan za 5. Ako ste prije konzumirali namirnice siromašne vlaknima, bitno je da količinu unosa povećavate postupno (kroz nekoliko tjedana) kako bi se vaše tijelo priviknulo na vlakna. Dakle, prvi tjedan počnite sa 20 g, i svaki idući povećavajte sa dodatnih 5 grama dok ne dođete do 35 g. Vlakna za sebe vežu vodu i povećavaju volumen hrane u probavnom sustavu pa pijte dosta tekućine (više o unosu vode pročitajte na ovdje).

S druge strane, pretjerani unos vlakana (50 grama dnevno i više) smanjuju apsorpciju nekih vitamina i minerala pa se držite preporučenih količina.


Preporuči na FacebookuPreporuči na Twitteru

Najbolje ocijenjeni restorani

Aktivnosti korisnika

  • kidruffkidruff se registrirao 12.03.2015.
  • mateamatea se registrirala 18.02.2015.
  • srupanskytommsrupanskytomm se registrirala 16.02.2015.
  • keitzkearlekeitzkearle se registrirala 12.02.2015.