Kako unijeti Omega 3 u vaše tijelo

Nije lako nabaviti svježu ribu, no ako se barem malo potrudite i proučite puteve ribe u vašem gradu uspjet ćete sigurno! Najsigurniji i najzdraviji način da obogatite vašu prehranu s Omega 3 masnih kiselinama je da uvedete u vaš meni sitnu plavu ribu barem 3 puta tjedno.  Nije to neka filozofija, samo treba krenuti na lokalnu ribarnicu i proučiti što se nudi na stolovima.


Kod nas primjerice sardelu možete naći gotovo svakim danom od rana jutra. Tete počinju iznositi sanduke sardele već i ranije oko 7:30h, ali u 8h sati imati ćete na izbor sardele i ostale plave ribe u izobilju. Tu se Omega 3 nudi u raznim veličinama. Mogu biti malene papaline, zeri ili sardine, no omiljena su riba u kategoriji Omega 3 sigurno sardele!

Treba kupiti barem 1 kilo sardela, usput kupiti koju glavicu luka, može bilo koja vrsta. Nije važno je li luk srebrenac ili ljubičasti ili žuti luk. Važno je za fini obrok Omega 3 da su svježe sardele!

Otkrit ću vam jedan stari recept kako spraviti odlično, a starinsko jelo prepuno Omega 3 masnih kiselina koje je ujedno i prava delicija. Naravno, radi se o receptu pod nazivom Sardele na savor ili na kiselo. Moja mama ih nije baš nešto znala pripremati i kao malom djetetu nisu mi bile drage jer je uvijek stavljala onaj kiseli ocat, vjerojatno domaći.

Uglavnom, recept za ovaj fini Omega 3 obrok je vrlo jednostavan. Očišćene sardele uvaljate u oštro brašno i pržite ih na vrućem običnom ulju. Usporedno na tavi do ove stavite maslinovo ulje i na polumjesece nasjeckan luk. Točnije nekoliko glavica luka i nekoliko režnja češnjaka. Dinstate ih dovoljno dugo dok se ne zastakle, zatim ulijete ili bijelo vino ili domaći ocat. Ja više volim bijelo vino s malo octa jer je puno ukusnije u mješavini nego čisti ocat…